Starten met bijvoeding

Koemelkallergie mag u en uw kind er niet van weerhouden om samen plezier te hebben in het uitproberen van nieuwe voedingsproducten en de smaak daarvan! Maar koemelkallergie kan onzekerheid geven bij u als ouders van een opgroeiend kind.


Ook als uw kind koemelkallergie heeft, kunt u vanaf 4 maanden beginnen met het geven van vaste voeding. Wanneer een baby toe is aan zijn eerste hapje, verschilt per kind. Als je kindje 4 tot 6 maanden oud is, staat hij open voor nieuwe smaken. Dit is dan ook de beste tijd om te starten met het eerste hapje.

U kunt het normale introductieschema aanhouden. De eerste weken start u met groenten; na 3 weken kunt u uw kind fruit geven. Het is verstandig om bij de introductie niet te beginnen met producten die sterk allergeen zijn zoals noten en pinda. Bij een koemelkallergie is het advies om de (her)introductie van melk of melkbestanddelen altijd in overleg te doen met de behandelend arts of diëtist.

Stap voor stap

Bij kinderen met koemelkallergie moet de vaste voeding stapvoorstap worden ingevoerd. Hieronder de 5 gouden regels bij het introduceren van nieuwe voedingsmiddelen. Overleg altijd met uw behandelend arts of diëtist.

5 gouden regels bij het introduceren van nieuwe voedingsmiddelen

  • Introduceer een nieuw voedingsmiddel alleen als uw baby gezond is. Niet in combinatie met inentingen van het consultatiebureau.
  • Introduceer één nieuw voedingsmiddel per keer.
  • Geef een nieuw voedingsmiddel altijd in de ochtend. Zo kan gedurende de dag gekeken worden hoe uw baby erop reageert. Introduceer meer risicovolle producten nooit in het weekend; op doordeweekse dagen kunt u in geval van een reactie eerder hulp krijgen.
  • Geef een nieuw product bij voorkeur 3 opeenvolgende dagen in opklimmende hoeveelheid.
  • Geef in eerste instantie 1 à 2 eetlepels per keer. Als uw kind geen allergische symptomen vertoont, kunt u de hoeveelheid binnen enkele dagen langzaam op opvoeren.
Op deze manier ontdekt u eventuele nieuwe andere voedselallergieën. Moedermelk of de vervangende dieetvoeding voor de dieetbehandeling van koemelkallergie blijven een zeer belangrijke voedingsbron. Blijf uw baby de voedingsmiddelen geven waar geen allergische reactie op is geweest en uw baby dus verdraagt.

Zorgvuldig werken

Bij het bereiden van vaste voeding voor uw baby moet u zo schoon mogelijk te werk gaan om te voorkomen dat er per ongeluk (melk)eiwitten in komen waar uw baby allergisch op reageert. Was ook altijd grondig uw keukengerei zoals messen, snijplanken en snijmachines na gebruik. Ook moet u uw handen wassen nadat u producten heeft bewerkt die koemelk bevatten voordat u uw baby aanraakt.