Veelgestelde vragen

Vragen over koemelkallergie


Wat is koemelkallergie?
Koemelkallergie is een voedselallergie waarbij sprake is van een ongewenste reactie op eiwitten van koemelk, door een abnormale reactie van het immuunsysteem van het lichaam.

Hoe vaak komt koemelkallergie voor?
Koemelkallergie komt voor bij 2-5% zuigelingen. Koemelkallergie is de meest voorkomende voedselallergie bij baby´s.

Gaat koemelkallergie ooit over?
Gelukkig groeien de meeste kinderen over hun allergieën heen. Uw arts kan ongeveer om het jaar de voedingstesten herhalen om erachter te komen of uw kind nog steeds allergisch is. Voor het herhalen van de voedingstesten moet u moet wachten tot uw kind 12 maanden oud is (sommige artsen wachten tot het 2e levensjaar) en er moet ten minste 6 tot 12 maanden zijn verstreken sinds de laatste allergische aanval. Uw arts zal vervolgens bepalen hoelang uw kind nog een koemelkvrij dieet nodig heeft. Slechts een aantal kinderen blijft allergisch voor koemelk.

Hoe weet ik of mijn kind koemelkallergie heeft?
Om zeker te weten dat de klachten van uw kind ontstaan door een allergie voor koemelk, is het belangrijk dat er een eliminatie-provocatie-eliminatie-test uitgevoerd wordt. De behandelend arts zal met u bespreken of deze test moet worden uitgevoerd.

Wat is lactose-intolerantie?
Bij een lactose-intolerantie kan het kind het melksuiker (lactose genaamd) niet goed verdragen, door een tekort aan het enzym lactase. Dit enzym is nodig om lactose te verteren. Het afweersysteem is dus niet betrokken bij lactose-intolerantie. De klachten bij lactose-intolerantie zijn gerelateerd aan klachten van de darmen, zoals: buikpijn, darmkrampen, diarree, winderigheid, en een opgezette buik. Lactose-intolerantie komt bij baby’s weinig voor.

Wat is het verschil tussen koemelkallergie en lactose-intolerantie? Koemelkallergie en lactose-intolerantie worden vaak met elkaar verward. Toch zijn koemelkallergie en lactose-intolerantie twee volledig verschillende aandoeningen met verschillende klachten. Koemelkallergie is een overreactie van het afweersysteem op de eiwitten in koemelk. Het afweersysteem doet een aanval die tot allergische klachten leidt, zoals huiduitslag, eczeem, spugen, diarree, darmkrampjes, buikpijn, benauwdheid of overmatig huilen. Bij lactose-intolerantie speelt het afweersysteem geen rol. De klachten zijn gerelateerd aan klachten van de darmen.

Voeding bij koemelkallergie


Wat moet ik doen als mijn kind borstvoeding krijgt en koemelkallergie heeft?
Krijgt uw baby borstvoeding? Pas dan uw eigen dieet aan. Overleg met uw diëtist hoe u het beste de verdachte producten uit uw voeding kan laten zonder dat er tekorten aan voedingsstoffen ontstaan. In ‘Met welke producten moet ik oppassen’ leest u welke producten koemelk kunnen bevatten.

Wat is de beste voeding voor mijn kind met koemelkallergie als ik geen borstvoeding (meer) geef?
De kinderarts, consultatiebureau-arts of diëtist zal bepalen welke voeding voor uw kind het beste is. Zij zullen een voorschrift geven voor de dieetbehandeling van koemelkallergie voor een voeding op basis van een intensief eiwithydrolysaat of voor een voeding op basis van aminozuren.

Is geitenmelk geschikt bij koemelkallergie?
Geitenmelk is niet geschikt voor kinderen met een koemelkallergie; het eiwit in geitenmelk lijkt sterk op het eiwit in koemelk. De kans dat uw kind met koemelkallergie allergisch reageert op geitenmelk is dan ook groot.

Is sojamelk geschikt bij koemelkallergie?
Sojamelk wordt afgeraden voor de dieetbehandeling van koemelkallergie, omdat baby’s ook op soja allergisch kunnen reageren. Vanaf de leeftijd van 1 jaar kunt u eventueel sojamelk geven, mits er geen voedselallergie voor soja is vastgesteld. Overleg hierover met uw diëtist.

Vragen over Neocate: gebruik


Wat is het verschil tussen Neocate en andere zuigelingenvoeding voor de dieetbehandeling van koemelkallergie?
Neocate is een dieetvoeding voor zuigelingen op basis van 100% vrije aminozuren. Aminozuren zijn bouwstenen van eiwitten. Er zijn nog andere dieetvoedingen op basis van vrije aminozuren, maar de meeste voedingen voor de dieetbehandeling van koemelkallergie zijn gebaseerd op hele eiwitten (bv soja) of op eiwitdeeltjes (zoals bv eiwithydrolysaten).

Kan ik Neocate LCP en Neocate Junior zonder overleg gaan gebruiken?
Nee, Neocate is uitsluitend te gebruiken op voorschrift van een arts of diëtist. Het is een zeer gespecialiseerde dieetvoeding voor kinderen met koemelkallergie of meervoudige voedselallergie.

Wat kan ik verwachten t.a.v. de klachten, nadat de arts of diëtist geadviseerd heeft te starten met Neocate. Dat verschilt per kind en is afhankelijk van de klachten. Voorziet Neocate in de volledige behoefte van mijn kind?
Neocate is een speciale dieetvoeding. Als u zich zorgen maakt dat uw kind niet in gewicht aankomt of niet goed groeit, neem dan contact op met de consultatiebureau arts, kinderarts of huisarts. Zij kunnen beoordelen of uw kind voldoende voeding krijgt of dat er aanpassingen in de voeding nodig zijn.

Hoe kan ik mijn kind laten wennen aan Neocate?
Neocate smaakt en ruikt anders dan andere voedingen voor kinderen. Dit is allemaal kenmerkend voor een voeding op basis van vrije aminozuren. Uw kind zal moeten wennen aan de nieuwe voeding. U kunt uw kind aan de nieuwe smaak laten wennen door steeds iets meer Neocate met de bestaande voeding te mengen: begin bijvoorbeeld met een kwart flesvoeding Neocate en bouw dit in een paar dagen uit tot een volle fles. Het kan even duren voor uw kind gewend is, maar het is belangrijk vol te houden.

Mijn kind heeft meer honger sinds de start met Neocate. Is dit normaal? Het hongergevoel van uw kind kan verstoord zijn door de vervelende symptomen die koemelkallergie met zich meebrengt. Voor groei heeft een kind energie nodig. Deze energie haalt uw kind uit de voeding. Vandaar dat uw kind meer voeding vraagt.

De darmbewegingen van mijn baby zijn veranderd nadat we gestart zijn met Neocate. Is dat normaal?
Ja, dit is normaal en u hoeft zich hierover geen zorgen te maken.

De ontlasting van mijn kind is veranderd. Is dit normaal?
Ja, dit is normaal. Ontlasting kan veranderen in structuur en kleur wanneer er een andere voeding wordt gegeven. Door de koemelkallergie kan uw kind aan het begin van de dieetbehandeling nog enkele weken een ontstoken darmslijmvlies hebben. Dit vermindert echter geleidelijk. De ontlasting zal dus veranderen, alleen al door dit proces. Daarnaast is Neocate een voeding waarvoor de darmen minder hoeven te werken. Neocate wordt opgenomen in het eerste deel van de darmen (dunne darm). Verderop in de darm, de zogenaamde dikke darm, bevinden zich veel bacteriën die onder andere gal (groenige kleur) afbreken. Wanneer uw kind Neocate krijgt, krijgen deze bacteriën in de dikke darm minder voeding, waardoor gal minder wordt afgebroken. De gal die niet wordt afgebroken door bacteriën zal het lichaam uitscheiden met de ontlasting. Hierdoor kan de ontlasting bij Neocate gevoede kinderen een groenige kleur hebben; dit is normaal en niet schadelijk voor uw kind.

Mijn kind gebruikt Neocate en is 1 jaar geworden. Welke dieetvoeding kan ik mijn kind geven?
Vanaf 1 jaar kunt u overstappen op Neocate junior. Dit wordt altijd in overleg met de behandelend arts en/of diëtist bepaald

Wanneer wordt Neocate geadviseerd?
Neocate wordt met name geadviseerd voor kinderen met koemelkallergie die klachten houden op een intensief gehydrolyseerde voeding. Ook wanneer een kind ernstige allergische klachten heeft kan een arts Neocate voorschrijven.

Tot welke leeftijd kan Neocate gegeven worden?
Neocate LCP is een dieetvoeding voor zuigelingen die gegeven wordt tot de leeftijd van 1 jaar. Na 1 jaar is er Neocate Junior.

Waarom gaat mijn kind over van Neocate naar Neocate Junior?
Waarschijnlijk is uw kind 1 jaar geworden, waardoor Neocate Junior beter aansluit op de voedingsbehoefte van uw kind. Neocate LCP is een dieetvoeding voor zuigelingen (0-12 maanden) en is als aanvullende voeding voor opgroeiende kinderen niet meer toereikend. Neocate Junior is een volledige dieetvoeding voor kinderen vanaf één jaar, met een (meervoudige)voedselallergie. Ook geschikt als aanvulling op het dieet van uw kind

Hoeveel Neocate Junior heeft mijn kind per dag nodig?
De arts of diëtist bepaalt de juiste hoeveelheid Neocate Junior. Deze is afhankelijk van de groei van uw kind en de dagelijkse voedingsinname (naast Neocate)

Vragen over Neocate: samenstelling


Ik zie dat Neocate LCP’s bevat. Wat zijn LCP’s?
LCP’s zijn vetzuren. Neocate bevat de vetzuren DHA en AA.

Mijn kindje is allergisch voor vis. Kan mijn kind allergisch reageren op de LCP’s in Neocate?
Omdat Neocate LCP een dieetvoeding is voor zuigelingen met een (meervoudige) voedselallergie, bevat Neocate geen ingrediënten vanuit vis. De DHA en AA die zijn toegevoegd aan Neocate LCP, zijn afkomstig van geraffineerde plantaardige oliën.
Bevat Neocate soja?
Nee, Neocate bevat geen soja.

Vragen over Neocate: bereiding en bewaren


Hoe moet ik Neocate klaarmaken?
Neocate LCP voor zuigelingen: gebruik 1 maatschepje (geel) op 30 ml water, net zoals bij andere zuigelingenvoedingen. De bereiding is ook hetzelfde. Neocate LCP lost echter ook goed op in koud (gekookt) water.

Neocate Spoon: gebruik 8 schepjes poeder op 60ml water. Voeg het aantal aanbevolen schepjes toe aan een kom of diep bord en voeg geleidelijk het water toe. Roer met een lepel zodat er een pap ontstaat. Gebruik meer om minder water om de consistentie te veranderen.

Neocate Junior: voeg 2 maatschepjes toe aan 65 ml water.

Kijk voor de bereiding altijd op de verpakking.

Hoe moet ik Neocate bewaren?
Bewaar Neocate poeder op een droge, koele plaats (niet in de koelkast). Na opening binnen 1 maand gebruiken. Hoe lang mag ik Neocate LCP, Neocate Junior bewaren als ik het bereid heb? Voor kinderen onder de 6 maanden: Gebruik de voeding binnen 1 uur na bereiding en gooi restjes voeding weg.

Voor kinderen boven de 6 maanden kan de voeding voor 24 uur worden bereid, mits goed afgesloten en in de koelkast bewaard bij een temperatuur van maximaal 4ºC. Schud nogmaals direct voor gebruik.

Hoe lang kan ik Neocate Spoon bewaren als ik het bereid heb?
Bereid Neocate Spoon direct voor gebruik. Gebruik Neocate Spoon tot 1 uur na bereiden en gooi overgebleven restjes weg.


Kan ik Neocate in de magnetron opwarmen? Wij adviseren Neocate op te warmen in een flessen warmer of au-bain marie.

Zijn er recepten beschikbaar voor de bereiding met Neocate?
Recepten voor het bereiden van gerechten met Neocate vindt u hier. Verhit Neocate niet te hoog in verband met de aanwezigheid van vrije aminozuren en het verloren gaan van de voedingswaarde.

Ik heb een gerecht gemaakt met Neocate en dit kleurt steeds bruin. Hoe kan dit?
Neocate heeft de eigenschap om met name gerechten waar fruit in verwerkt wordt, van kleur te laten veranderen. (meestal richting bruin). Dit heeft verder geen invloed op de voedingswaarde van het product.

Vragen over bijvoeding en koemelkallergie


Mijn kind met koemelkallergie loopt achter in het starten van bijvoeding. Wat kan ik hieraan doen?
Wanneer uw kind een koemelkallergie heeft zal uw kind eerst moeten wennen aan de nieuwe voeding en het lichaam moet tot rust komen. In het begin kan het zijn dat uw kind meer honger heeft en meer flesvoeding nodig heeft. Het hongergevoel van uw kind kan verstoord zijn omdat uw kind zich niet lekker voelt en/of darmontstekingen heeft. Dit kan het hongergevoel verhogen. Voor groei heeft een kind energie nodig, deze energie haalt uw kind uit zijn voeding; vandaar dat uw kind meer voeding vraagt. Als u bijvoeding wilt starten zult u de hoeveelheid flesvoeding moeten aanpassen zodat uw kind de bijvoeding ook wil eten. Als u de hoeveelheid flesvoeding niet goed aanpast zal uw kind geen zin hebben in andere voeding. Lees hier meer over starten met bijvoeding bij koemelkallergie.

Heeft mijn kind extra supplementen nodig?
Overleg het gebruik van extra supplementen altijd met uw behandelend arts of diëtist.

Algemene vragen over voeding voor uw baby


Hoeveel flesvoeding heeft mijn baby nodig?
De benodigde hoeveelheid flesvoeding is onder meer afhankelijk van de leeftijd en het gewicht van uw baby. Het consultatiebureau legt deze gegevens vast in de groeicurve van uw baby en geeft op basis hiervan advies over de juiste hoeveelheid flesvoeding. Als richtlijn kunt u ook het voedingsschema op de verpakking gebruiken. Als u wilt weten hoeveel uw baby nodig heeft, dan kunt u ook het volgende rekensommetje gebruiken: voor elke kilogram die uw baby weegt, heeft hij ongeveer 150 ml voeding per dag nodig. Weegt uw baby vier kilo, dan is ongeveer 600 ml (4 x150 ml) flesvoeding voldoende.

Hoe vaak moet ik mijn baby voeden?
Net als voor borstvoeding geldt ook voor flesvoeding dat u uw baby mag voeden als het erom vraagt. Uw baby geeft ook meestal zelf aan hoe vaak en wanneer het wil drinken. Als uw baby sabbelt op zijn vuistje of smakbewegingen maakt met zijn mondje, zijn dat meestal signalen dat hij wel iets lust. De meeste baby’s willen ongeveer zes keer per dag drinken. Maar er zijn ook baby’s die minder vaak of juist iets vaker drinken. Kortom: ze hebben allemaal een eigen ritme. Als u niet op verzoek wilt voeden, kunt u het beste de hoeveelheden en frequentie aanhouden die het consultatiebureau u voorschrijft.

Krijgt mijn baby voldoende voeding binnen?
Uw kind geeft vaak zelf aan wanneer hij genoeg heeft. Dring het flesje niet op als uw kind niet meer wil drinken. Het flesje hoeft niet leeg. De 150 ml voeding per kilo lichaamsgewicht is namelijk maar een gemiddelde. Zolang uw kind voldoende aankomt, levendig is en een gezonde kleur heeft, krijgt hij voldoende binnen. Het aantal plasluiers is ook een goede indicatie om te bepalen of je kind de juist hoeveelheid flesvoeding krijgt. Met minstens vier zware wegwerpluiers of zes kletsnatte katoenen luiers zit het goed.

Overige vragen


Waar is Neocate verkrijgbaar?
Bij de apotheek kunt u de voeding zelf afhalen: op verzoek bezorgt de apotheek ook thuis. Daarnaast geeft de apotheek u informatie en advies over het gebruik van medische voeding in combinatie met gebruik van medicijnen.
Facilitaire bedrijven zijn leveranciers van medische voedingen en hulpmiddelen. Zij bezorgen de medische voeding bij u thuis en bieden aanvullende service en informatie over de producten die u bestelt.

Wordt Neocate vergoed door de zorgverzekering?
Wanneer uw huisarts, specialist of diëtist medische voeding voor de dieetbehandeling van koemelkallergie, zoals Neocate, adviseert voor uw baby, dan vergoedt uw zorgverzekeraar in de regel deze voeding.
Uw arts of diëtist weet hoe hij/zij vergoeding kan aanvragen en wat de voorwaarden zijn. Wij adviseren u de polisvoorwaarden van uw zorgverzekering met betrekking tot eventuele aanvullende voorwaarden voor vergoeding te checken.