Borstvoeding is de meest geschikte voeding voor je baby, ook bij koemelkallergie. De Wereldgezondheidsorganisatie beveelt de eerste 6 maanden exclusief borstvoeding aan. Niet voor niets, want moedermelk bevat antistoffen die de afweer van je kindje vergroten en bescherming bieden tegen infecties. Maar borstvoeding vermindert ook de kans op het ontwikkelen van allergische klachten. Toch geeft borstvoeding geen garantie dat je kleintje geen allergie krijgt. Maar als blijkt dat je kleine koemelkallergie heeft, dan blijft borstvoeding de meest geschikte voeding.
Oké, oké, je bent echt geen koe, maar toch kunnen er in jouw borstvoeding piepkleine beetjes eiwitten van koemelk zitten. Omdat jij yoghurt eet bijvoorbeeld, of een roomboterkoekje of een tosti. Voor het kunnen stellen van de diagnose via een provocatietest of als bij je baby de diagnose koemelkallergie is gesteld, is het belangrijk dat jij koemelkvrij gaat eten. Maar hoe doe je dat, koemelkvrij eten?
Heeft jouw kleintje een koemelkallergie en drinkt het jouw melk? Als je producten met koemelkeiwit vermijdt, is de kans het grootst dat de klachten bij je baby verdwijnen. Dat betekent voor jou een koemelkvrij dieet, dus geen melk, roomboter, yoghurt, kaas en andere zuivelproducten. En ook geen producten waarin melk of kaas verwerkt is, zoals smeerkaas, koekjes en bijvoorbeeld kant-en-klare soep. Als je hierop let, kunnen de eiwitten uit koemelk ook niet meer in je moedermelk terecht komen. Voor jou is het belangrijk om in deze periode voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Het kan best lastig zijn om de juiste keuzes te maken als je producten met koemelkeiwitten moet vermijden. Maak daarom een afspraak met een diëtist. De diëtist kan je precies uitleggen waar je op moet letten en hoe je zuivelproducten het best kunt vervangen. Overweeg je te stoppen met borstvoeding omdat je baby er allergisch op reageert? Think twice! Borstvoeding is de beste voeding voor je baby, ook bij een allergie. Moedermelk bevat namelijk zoveel beschermende stoffen voor je baby dat dit altijd de voorkeur heeft.
Dat in een beker halfvolle melk, in een plak kaas, in smeerkaas en in karnemelk koemelk zit, is logisch. En dat het ook zit in een plak roombotercake, in een roomsaus en in een saucijzenbroodje kun je misschien ook nog wel beredeneren. Maar er zijn echt heel veel producten waar ook koemelk in verwerkt zit, zonder dat jij je dat realiseert. In bouillonblokjes kan het bijvoorbeeld zitten, en in knakworsten, vleeswaren en chips. Het ingrediënt lactose in gewone voeding is lang niet altijd gezuiverd van koemelkeiwit. En margarine is plantaardig maar ook hier zitten vaak melkbestanddelen in. Best wel lastig dus!
Enkele tips: