Allergische reacties kunnen in verschillende delen van het lichaam klachten veroorzaken, zo ook bij de huid. Wanneer 2 of meer organen betrokken zijn, is de kans op koemelkallergie groter. Dus heeft je baby alleen huidklachten dan is de kans dat het een allergie is, een stuk kleiner dan wanneer je baby daarnaast ook nog last heeft van een piepende ademhaling of erg rusteloos is. 

Vermoed je koemelkallergie bij je baby? Neem dan contact op met het consultatiebureau of de (huis)arts. 

Eczeem

Eczeem is een ontsteking van de bovenste lagen van de huid. Je kunt eczeem herkennen aan een droge en terugkerende huiduitslag met een of meer van de volgende symptomen: rode vlekjes, zwelling, jeuk en droogte, korstvorming, schilferen, vorming van blaasjes of korstjes en verdikking van de huid.

Oorzaak eczeem bij baby’s
Eczeem bij baby’s kan worden veroorzaakt door een reactie van het immuunsysteem bij een voedselallergie. Of eczeem een oorzaak is of een gevolg van voedselallergie wordt nog volop onderzocht. Zeker is dat kinderen met atopisch/constitutioneel eczeem aanleg hebben voor ontwikkelen van een (voedsel)allergie, waaronder koemelkallergie. Eczeem kan ook andere oorzaken hebben, zoals contacteczeem waarbij de huid reageert bij contact met een bepaalde stof.

Huiduitslag, rode opgezette huid

Uitslag is een verandering van de huid. Door huiduitslag kan de huid van kleur veranderen (rode uitslag), jeuken, warm worden, hobbelig zijn, droog aanvoelen, barsten, blaasjes vormen, en pijnlijk zijn. Huiduitslag bij je baby kan plaatselijk zijn, of het hele lichaam bedekken.

Oorzaken huiduitslag bij baby’s
Huiduitslag kan verschillende oorzaken hebben. En ook de behandeling varieert, afhankelijk van de oorzaak. Bij baby’s kan de huiduitslag een symptoom zijn van koemelkallergie. Ongeveer 70% van de kinderen met koemelkallergie reageert via de huid. De uitslag zal dan pas verdwijnen als de diagnose koemelkallergie is vastgesteld en je kindje een koemelkvrij dieet heeft.

OOK BENIEUWD NAAR