Allergische reacties kunnen in verschillende delen van het lichaam klachten veroorzaken, zo ook aan de luchtwegen. Wanneer 2 of meer organen betrokken zijn, is de kans op koemelkallergie groter. Dus heeft je baby alleen klachten aan de luchtwegen dan is de kans dat het een allergie is, een stuk kleiner dan wanneer je baby daarnaast ook nog last heeft van een bloederige ontlasting en daarbij nog overmatig huilt. 

Vermoed je koemelkallergie bij je baby? Neem dan contact op met het consultatiebureau of de (huis)arts. 

Verkoudheid, loopneusje

Een verkoudheid bij je kindje is lastig te voorkomen. Kleintjes hebben immers nog niet zoveel weerstand opgebouwd tegen verkoudheidsvirussen, en komen nu eenmaal vaak andere (verkouden) kindjes tegen met snot aan de handjes. In de meeste gevallen gaat de verkoudheid vanzelf weer over binnen 1 à 2 weken. Soms houdt het langer aan, of gaat het gepaard met een piepende ademhaling of koorts. Dan is het slim om een afspraak te maken met de arts.

Niezen

Als de neus- of keelslijmvliezen van je kleintje geprikkeld worden, moet je kindje niezen. Bij een voedselallergie, zoals koemelkallergie, niest je kindje niet alleen maar zijn er meer klachten. Het is ook lastig aan te geven of vaak niezen veroorzaakt wordt door de voedselallergie.

Piepende ademhaling

Een piepende ademhaling is een continu, grof, fluitend geluid bij het ademen. Als je kindje een piepende ademhaling heeft of benauwd is, kan dit veroorzaakt worden door een vernauwing of belemmering in de luchtwegen. Als je kleintje vaker een piepende ademhaling heeft, kan een allergische reactie de veroorzaker zijn. Laat dit door de arts controleren.

Ademhalingsproblemen, kortademigheid

Milde ademhalingsproblemen bij een baby komen soms door een verstopte neus of intensieve inspanning. Bij kinderen met een allergie komen ademhalingsproblemen vaker voor dan bij kinderen die geen allergie hebben. Als je kindje vaak moeite met ademhalen heeft, is het belangrijk om de oorzaak te achterhalen. Je arts kan jullie hierbij helpen.

OOK BENIEUWD NAAR