De meeste gangbare flesvoedingen te vinden in supermarkt en drogist zijn gemaakt op basis van koemelk. Bij koemelkallergie kan een kindje intacte koemelkeiwitten niet verdragen. Echter, wanneer deze eiwitten in kleine stukjes worden geknipt, wordt de allergeniciteit steeds lager. Hieronder staat beschreven wat over het algemeen wél en wat niet geschikt is als dieetvoeding bij koemelkallergie.

Reguliere (volledige) zuigelingenvoeding of opvolgmelk

De meeste flesvoedingen in de supermarkt zijn gemaakt op basis van koemelk. Deze standaard flesvoeding (op basis van koemelk) is niet geschikt voor de dieetbehandeling van koemelkallergie. Reguliere zuigelingenvoeding en opvolgmelk bevatten namelijk volop intacte koemelkeiwitten. En precies daar kan je baby niet tegen omdat het een koemelkallergie heeft.

Hypoallergene flesvoeding

Bij deze voeding zijn de koemelkeiwitten in grove stukken geknipt. Partieel gehydrolyseerd noemen we dat.

Omdat hypoallergene flesvoeding vaak ook nog intacte koemelkeiwitten bevat, is de voeding niet geschikt voor baby’s met koemelkallergie.

Flesvoeding op basis van een intensief hydrolysaat

Bij deze dieetvoeding zijn alle koemelkeiwitten in kleine stukjes zijn geknipt. We noemen deze flesvoeding ook wel intensief gehydrolyseerde voeding. Baby’s met (verdenking op) koemelkallergie krijgen meestal eerst een voeding op basis van intensief hydrolysaat voorgeschreven door een arts. Deze voeding wordt gebruikt onder medisch toezicht. De meeste kindjes met koemelkallergie verdragen deze voeding goed. Houdt jouw baby toch klachten terwijl je een intensief gehydrolyseerde voeding geeft? Stap niet zomaar over op een andere voeding (of ander 'product'), maar bespreek de klachten met de arts of het consultatiebureau.

OOK BENIEUWD NAAR