Allergische reacties kunnen in verschillende delen van het lichaam klachten veroorzaken, zo ook bij de maag en darmen. Wanneer 2 of meer organen betrokken zijn, is de kans op koemelkallergie groter. Dus heeft je baby alleen maag- en/of darmklachten dan is de kans dat het een allergie is, een stuk kleiner dan wanneer je baby daarnaast ook nog last heeft van een rode, opgezette huid en vaak de fles weigert. 

Vermoed je koemelkallergie bij je baby? Neem dan contact op met het consultatiebureau of de (huis)arts. 

Diarree (aantal keren per dag waterdunne ontlasting)

Je kindje heeft diarree als de ontlasting dun (waterig) is, de kleur en geur anders zijn dan normaal én als je kleintje meer dan 8 poepluiers op een dag heeft. Check de ontlasting van je kindje bij iedere poepluier, zodat je makkelijk veranderingen ontdekt.

Oorzaak acute diarree bij je baby
Als baby’s en kinderen acute diarree hebben, komt dit meestal door een infectie. Meestal duurt diarree 1 of 2 dagen en gaat vaak weg zonder speciale behandeling. Naast de diarree kan je kindje ook andere klachten hebben als misselijkheid, braken, koude rillingen, koorts of bloed in de ontlasting.

Oorzaak chronische diarree
Houdt de diarree langer aan dan 14 dagen, dan is er vaak iets anders aan de hand. Misschien reageer je kleintje wel op medicijnen of heeft het een darmaandoening of voedselallergie, zoals koemelkallergie.

Darmkrampjes

Veel baby’s hebben last van darmkrampjes vanaf de eerste 2 weken na de geboorte tot ze 3 tot 4 maanden oud zijn. De darmen van een kind zijn tot die tijd nog niet helemaal volgroeid. Je baby is bij krampjes onrustig, trekt veel de beentjes op, wordt knalrood en huilt ontroostbaar. Meestal is dit een halfuur tot een uur na de voeding. Je baby kan ook lekker slapen en ‘vanuit het niets’ gaan huilen. Is je baby ontroostbaar en heeft het ook andere klachten (stijgt het gewicht bijvoorbeeld te langzaam en/of moet je kleintje meer dan 5 keer per dag overgeven), neem dan contact op met een arts. Buikkrampjes kunnen een teken zijn van koemelkallergie.

Bloed in de ontlasting

Heeft je kindje bloed in de ontlasting? Dit kan komen door een beschadiging of aandoening in bijvoorbeeld de maag of de darmen. Maar de ontlasting kan ook een andere kleur hebben door het eten van bijvoorbeeld bieten of tomaten. Of soms door gebruik van medicijnen.

Oorzaak bloed in de ontlasting
Verstopping (geen of weinig ontlasting) en voedselallergie zijn bij kinderen de meest voorkomende oorzaken van bloed bij de ontlasting. Ontdek je bloed in de ontlasting van je kind? Neem dan contact op met je arts.

Moeizame ontlasting

De eerste paar weken poept elke baby meestal en paar keer per dag. Maar als de vertering goed op gang komt, dan kan het zo zijn dat je baby veel minder gaat poepen. Zelfs tot 1 keer ontlasting in een paar dagen kan bij borstvoeding nog oké zijn. Als je kindje veel moeite heeft met de ontlasting, huilt tijdens het poepen of alleen windjes laat zonder echt resultaat, dan heeft je kleintje waarschijnlijk last van verstopping.

Oorzaak verstopping
Verstopping wordt ook wel obstipatie genoemd. Obstipatie kan worden veroorzaakt door een tekort aan vocht. Ook als je van voeding switcht, kan verstopping ontstaan: het kan zijn dat de darmen van je kindje even moeten wennen aan de nieuwe voeding. Heeft je baby verstopping en daarnaast ook andere klachten? Dan is er misschien sprake van koemelkallergie. Als verstopping de enige klacht is, is er waarschijnlijk een andere oorzaak voor.

Winderigheid

Kinderen met een opgeblazen gevoel hebben vaak ook last van buikkrampjes, braken, diarree, obstipatie (verstopping; geen of weinig ontlasting), bloedige of donkere ontlasting of winderigheid. Kindjes met een opgeblazen buikje hebben vaak ook maagklachten en een slechtere eetlust. Het gevolg: gewichtsverlies doordat ze minder eten en drinken.

Oorzaak opgeblazen buikje
Een opgeblazen buik kan verschillende oorzaken hebben, waaronder obstipatie, veel lucht in de darmen door huilen of een infectie. Ook voedselallergie zoals bijvoorbeeld koemelkallergie kan een opgeblazen buikje geven.

Zure oprispingen (reflux)

Bij reflux (zure oprispingen) stroomt de maaginhoud terug in de slokdarm. Reflux komt vaak voor bij baby’s, vooral in de eerste 3 maanden. Het is een normaal verschijnsel. Zolang je kleintje er geen last van heeft, verder gezond is en normaal groeit, is er niets aan de hand en gaat het vanzelf over. Maar sommige kinderen hebben wel echt last van de reflux. Zijn de klachten ernstig dan noemen we dat gastro-oesofageale refluxziekte (GORZ). Klachten kunnen bestaan uit pijn tijdens of na het voeden, ontroostbaar huilen, slechte groei, slecht slapen, niet willen eten of drinken, en klachten aan de luchtwegen. Als de klachten ernstig zijn, bespreek dit dan met de arts.

Oorzaak reflux
Reflux wordt veroorzaakt doordat de sluitspier (sluiting) tussen de slokdarm en de maag nog niet helemaal ontwikkeld is. Als de maag vol is, kan de maag overlopen en komt er voeding terug omhoog naar de mond. Bij ongeveer een derde van de kinderen met ernstige klachten bij reflux (GORZ) is er sprake van koemelkallergie.

Spugen braken of overgeven

Bij spugen geeft je kleintje ‘een mondje terug’ van de borst- of flesvoeding, dat is een kleine hoeveelheid. Het is niet gek als er bij je kleintje wat voeding terugkomt, want het maagje is nog maar klein en het klepje dat de maag sluit werkt nog niet optimaal. Bij braken of overgeven komen er meestal grotere golven voeding terug.

Oorzaak spugen, braken of overgeven
Als je kindje vaker grote hoeveelheden melk krachtig uitspuugt na het voeden, neem dan contact op met je arts. Vooral als dit krachtig spugen begint als je net over bent gegaan van borst- naar flesvoeding, kan koemelkallergie de onderliggende oorzaak zijn.

OOK BENIEUWD NAAR