Hoe ontstaat koemelkallergie?

Koemelkallergie is een abnormale reactie van het afweersysteem op het eiwit in koemelk. Het afweersysteem ziet de eiwitten in de melk onterecht als schadelijk voor het lichaam en doet een aanval om ze af te weren. Deze reacties van het afweersysteem kunnen variëren van mild tot ernstig en de klachten kunnen heel verschillend zijn.


Allergische reactie op voeding

We hebben allemaal een afweersysteem dat ons beschermt tegen infecties. Ons afweersysteem valt de virussen en bacteriën aan die ons ziek kunnen maken. Een allergische reactie is een overreactie van ons afweersysteem op een eiwit uit de voeding: normale eiwitten – die aanwezig zijn in onze voeding – worden dan gezien als ‘gevaarlijk’.

Deze verkeerde afweerreactie is verantwoordelijk voor de allergische klachten die een kind krijgt na het eten van voeding waarvoor hij allergisch is. De reacties van het afweersysteem kunnen variëren van mild tot ernstig. Vaak zijn verschillende organen betrokken, zoals de huid, het maag-darmkanaal of de luchtwegen. Daardoor kunnen de klachten heel verschillend zijn.