Hoe vaak komt koemelkallergie voor?

Koemelkallergie is de meest voorkomende voedselallergie bij kinderen; ongeveer 2 tot 5% van alle kinderen heeft hier last van. Deze allergie komt vaak voor omdat koemelkeiwitten de eerste belangrijke voedingseiwitten zijn waarmee kinderen in aanraking komen. Jonge kinderen zijn veel gevoeliger voor deze eiwitten aangezien hun afweersysteem nog niet volgroeid is.


Koemelkallergie en borstvoeding

Ook kinderen die borstvoeding krijgen kunnen koemelkallergie hebben. Via de borstvoeding wordt het eiwit uit de koemelk, gedronken door de moeder, doorgegeven. Dit komt minder vaak voor en de klachten zijn meestal mild. Moedermelk blijft de 1e keus, ook voor een kind met koemelkallergie. De moeder dient haar voeding aan te passen en koemelk te vermijden. Een diëtist kan hierbij helpen.

Allergie in de familie

Heeft een van de ouders, een broertje of een zusje een allergie (gehad), zoals eczeem, hooikoorts, astma of voedselallergie? Dan heeft uw baby een verhoogde kans op het ontwikkelen van een allergie voor bijvoorbeeld koemelk.

Als kinderen opgroeien

Allergie voor koemelk ontwikkelt zich meestal in het eerste levensjaar. De meeste kinderen met een koemelkallergie groeien in de eerste drie levensjaren over koemelkallergie heen.