Een kindje hebben met koemelkallergie is een extra uitdaging. Je wilt voorbereid zijn op iedere situatie. Omgaan met een koemelkallergie vergt vooral een goede voorbereiding. Check dus voortaan wat er voor komende week allemaal in de agenda staat en weet waar gaat je kleine allemaal heengaat.

Plannen, plannen, plannen

  • Het is slim om de crèche en oppas op de hoogte te stellen van de koemelkallergie bij jouw kindje. Er kan getrakteerd worden bij de crèche, of je oppas wil je kleintje misschien wel iets lekkers geven. Je kunt hiervoor een lijstje maken van voedingsmiddelen en producten die jouw kleintje niet mag eten en drinken. Deze lijst hang je thuis op je eigen koelkast én op die van de crèche.
  • Bij de crèche of het kinderdagverblijf kun je ook een trommeltje met traktaties neerleggen die jouw kleine wel mag eten. Zo kan je kleintje toch met elke verjaardag meedoen! 
  • Mocht je kind onverhoopt wel koemelk binnenkrijgen dan is het fijn om een noodplan klaar te hebben liggen, zowel thuis als bij de opvang. Hier kun je bijvoorbeeld symptomen opzetten die je kind krijgt van koemelk. Zet ook het telefoonnummer van je huisarts erbij. Zo kan er snel gehandeld worden en kun je de zorg meer loslaten.
  • Eten jullie een keer buiten de deur of gaan jullie uit eten in een restaurant? Neem dan je eigen potje of tussendoortje mee en laat je kleintje eventueel wat mee happen van jouw bord, mits koemelkvrij natuurlijk! Hier heb je een grotere kans op wanneer je naar een ‘vegan’ restaurant toe gaat. Hier komen er gelukkig steeds meer van!