Allergische reacties kunnen in verschillende delen van het lichaam klachten veroorzaken, maar komen meestal voor op de huid, slijmvliezen, in het maag-darmkanaal en/of in de luchtwegen. Deze symptomen kunnen variëren van mild tot ernstig. Wanneer twee of meer organen betrokken zijn, is de kans op koemelkallergie groter.

Huid

Allergische reacties op de huid kunnen zijn:

  • Eczeem en droge huid
  • Huiduitslag

 

Eczeem en droge huid

Eczeem is een ontsteking van de bovenste huidlagen. Eczeem is een droge en terugkerende huiduitslag met een of meer van de volgende symptomen: rode vlekjes, zwelling, jeuk en droogte, korstvorming, schilferen, vorming van blaasjes of korstjes en verdikking van de huid. Door open krabben kunnen littekens ontstaan en kan de uitslag worden verspreid. Soms kan de babyhuid tijdelijk verkleuren. Op plekken waar eczeem gezeten heeft kan een lichtere huidskleur zitten. Bij donkere huidtypen kan een donkere verkleuring van de huid zitten op plekken waar eczeem zat. Deze verkleuringen wijzen op genezing van de huid. De kleurveranderingen verdwijnen meestal in de loop van de tijd.

Eczeem bij baby’s kan veroorzaakt worden door een voedselallergie. Ongeveer 70% van de kinderen met koemelkallergie reageert via de huid. Eczeem kan ook andere oorzaken hebben, zoals contacteczeem waarbij de huid reageert bij contact met een bepaalde stof: probeer te voorkomen dat de huid van uw baby in aanraking komt met algemeen irriterende producten, zoals wol en synthetische vezels, zeep en wasmiddel, en vermijd contact met geparfumeerde producten stoffen als chloor, oplosmiddelen, stof en zand, en sigarettenrook.

 

Huiduitslag

Een uitslag is een verandering van de huid die invloed heeft op de kleur, uiterlijk of textuur van de huid. Huiduitslag bij uw baby kan plaatselijk zijn, of het hele lichaam bedekken. Door huiduitslag kan de huid van kleur veranderen (rode uitslag), jeuken, warm worden, hobbelig zijn, droog aanvoelen, barsten, blaasjes vormen, en pijnlijk zijn.

De oorzaken, en daarmee ook de behandelingen voor huiduitslag, lopen sterk uiteen. Bij baby's kan de huiduitslag een symptoom zijn van koemelkallergie. De uitslag zal pas verdwijnen als de oorzaak is vastgesteld en wordt weggenomen. Het is nooit goed om te krabben; de huiduitslag van uw baby kan erger worden of zich verspreiden. Zachtjes wrijven kan tijdelijke verlichting geven, maar het is beter om contact met de huiduitslag te vermijden.


Maag

Allergische reactie in het maag-darmkanaal kunnen zijn:

  • Bloed in ontlasting
  • Dramkrampen
  • Diarree
  • Obstipatie / moeizame ontlasting
  • Opgeblazen buik of winderigheid
  • Reflux (zure oprispingen)
  • Spugen, braken of overgeven

 

Bloed in de ontlasting

Bloed in de ontlasting van een baby duidt vaak op een beschadiging of aandoening in het spijsverteringskanaal. Maar de ontlasting kan ook verkleurd zijn door het eten van bijvoorbeeld bieten of tomaten of gebruik van geneesmiddelen, bijvoorbeeld bij kinderen die borstvoeding krijgen. Bij kinderen is de meest voorkomende oorzaak voor bloed in de ontlasting obstipatie (verstopping; geen of weinig ontlasting) en voedselallergie. Een voorbeeld van een voedselallergie kan bijvoorbeeld koemelkallergie zijn. Neem contact op met uw arts als u bloed in de ontlasting van uw kind ziet.

 

Buikkrampjes

Buikkrampjes worden ook wel kolieken en darmkrampen genoemd. Darmkrampen zijn heel normaal vanaf de eerste twee weken na de geboorte tot de baby drie tot vier maanden oud is. De darmen van een kind zijn tot die tijd nog niet helemaal volgroeid. Krampjes in de darmen/buik zijn te herkennen aan: onrustig gedrag na het voeden, strekken en trekken met de benen, vuistjes ballen, rood aangelopen gezicht en veel huilen.

Buikkrampjes bij baby’s komen zowel bij flesvoeding als bij borstvoeding voor. Is uw baby ontroostbaar en gaan de darmkrampen samen met andere klachten (bijvoorbeeld te weinig gewichtstoename en/of meer dan 5 keer per dag braken, of andere belangrijke voedingsproblemen), neem dan contact op met uw arts. Buikkrampen kunnen een teken zijn van koemelkallergie.

 

Diarree

Diarree is een dunne, waterige ontlasting. Een andere naam voor diarree is buikloop. Dunne ontlasting komt bij baby’s en jonge kinderen vaak voor en het is soms lastig om diarree bij baby’s te herkennen. Na de geboorte hebben de meeste kinderen 4-5 zachte ontlastingen per dag. Kinderen met borstvoeding hebben meestal meer poepluiers dan kinderen met flesvoeding. Sommige baby’s hebben een poepluier na elke voeding, terwijl anderen slechts één poepluier per 2 tot 3 dagen hebben. Er is sprake van diarree als de ontlasting dun (waterig) is, qua kleur, geur en frequentie anders is dan normaal en uw kind meer dan 8 poepluiers op een dag heeft. Het is belangrijk dat u de ontlasting van uw baby goed in de gaten houdt.

Diarree moet direct worden behandeld om risico op uitdroging te voorkomen, wat vooral bij pasgeborenen en jonge kinderen gevaarlijk is. Het is noodzakelijk snel vocht, zouten en mineralen weer aan te vullen. Als de toestand van uw kind niet na 24 uur verbetert, neem dan contact op met uw huisarts. Dit is vooral belangrijk als uw kind jonger is dan 2 jaar.

Acute diarree bij baby’s en kinderen is meestal gerelateerd aan een infectie. Meestal duurt diarree 1 of 2 dagen en gaat vaak weg zonder speciale behandeling. Diarree gaat soms samen met klachten, zoals misselijkheid, braken, koude rillingen, koorts of bloed in de ontlasting. Houdt diarree langer aan dan 14 dagen, dan is dat vaak een teken van een andere aandoening. Bijvoorbeeld een reactie op geneesmiddelen, darmaandoeningen of voedselallergieën, zoals koemelkallergie.

 

Obstipatie / moeizame ontlasting

Obstipatie (ook wel verstopping genoemd) betekent een moeizame stoelgang. Obstipatie heeft vele oorzaken en komt ofwel door een vernauwing in de darm of door een zeer trage beweging van het maag-darmkanaal. Na de geboorte hebben de meeste kinderen 4-5 zachte ontlastingen per dag. Kinderen met borstvoeding hebben meestal meer poepluiers dan kinderen met flesvoeding. Sommige baby’s met borstvoeding hebben een poepluier na elke voeding, terwijl anderen slechts één poepluier per 2 tot 3 dagen hebben. Kinderen met borstvoeding hebben zelden last van obstipatie. Vanaf de leeftijd van twee jaar hebben de meeste kinderen 1-2 keer per dag ontlasting.

Verstopping, ook obstipatie genoemd, is een symptoom en niet een ziekte, daarom moet eerst de oorzaak worden bepaald. Als uw kind veel moeite heeft met de ontlasting, huilt bij het maken van een poepluier of alleen windjes laat zonder echt resultaat; dan is er zeer waarschijnlijk sprake van verstopping. Dit kan komen doordat uw kind te weinig vocht krijgt. Ook als er van voeding wordt gewisseld kan verstopping voorkomen: het kan zijn dat de darmen van uw kind even moeten wennen. Het is niet vreemd als uw kind reageert op de nieuwe voeding en bijvoorbeeld moeizame ontlasting heeft. In combinatie met andere klachten kan verstopping een symptoom zijn van koemelkallergie. Als verstopping de enige klacht is, is er waarschijnlijk een andere oorzaak dan koemelkallergie.

 

Opgeblazen buik of winderigheid

Een opgeblazen buik is een abnormale zwelling van de buikstreek. De meest voorkomende klachten die gepaard gaan met het opgeblazen gevoel zijn buikkrampjes, pijn op de borst, braken, diarree, obstipatie (verstopping; geen of weinig ontlasting), bloedige of donkere ontlasting en winderigheid. Het kan leiden tot gewichtsverlies doordat er minder voeding ingenomen wordt door slechte eetlust en maagklachten.

Een opgeblazen buik kan verschillende oorzaken hebben, waaronder obstipatie, veel lucht in de darmen door huilen of een infectie. Ook voedselallergie kan een oorzaak zijn, zoals bijvoorbeeld koemelkallergie.

 

Reflux (zure oprispingen)

Bij reflux (zure oprispingen) stroomt de maaginhoud terug in de slokdarm. Reflux is een veelvoorkomend en normaal verschijnsel bij baby’s, vooral in de eerste 3 maanden. Reflux wordt veroorzaakt doordat de sluitspier (sluiting) tussen de slokdarm en de maag nog niet helemaal ontwikkeld is. Als de maag vol is, kan de maag overlopen en komt er voeding terug omhoog naar de mond. In verhouding tot de lichaamsgrootte van uw baby wordt er veel voeding verwerkt. Zolang het kind er geen last van heeft, verder gezond is en normaal groeit, is er niets aan de hand en gaat het vanzelf over.

Soms kan reflux tot klachten leiden bij uw baby. Zijn de klachten ernstig dan noemen we dat gastro-oesofageale refluxziekte (GORZ). Klachten kunnen bestaan uit pijn tijdens of na het voeden, ontroostbaar huilen, slechte groei, slecht slapen, voedselweigering, en klachten aan de luchtwegen. Als de klachten ernstig zijn, bespreek dit dan met uw arts. De diagnose van GORZ is erg lastig, ook voor de arts. Bij ongeveer een derde van de kinderen met GORZ is er sprake van koemelkallergie.

 

Spugen, braken of overgeven

Braken (of overgeven) is het spugen van de inhoud van de maag via de mond en soms de neus van uw baby. Bij braken gaat het om grotere hoeveelheden (halve tot hele fles). Als uw kind kleinere hoeveelheden teruggeeft (zie ook reflux) hoeft u zich geen zorgen te maken; dit is normaal bij baby’s en kleine kinderen.

 

Spugen of braken kan verschillende oorzaken hebben. Omdat bij baby’s het maag-darmkanaal nog niet helemaal ontwikkeld is komt spugen bij baby’s veel voor. Als het kind ouder wordt, ontwikkelen ook de organen van het maag-darmkanaal, zodat het braken zal verminderen en uiteindelijk stoppen. Als uw kind frequent grote hoeveelheden melk krachtig uitspuugt na het voeden, neem dan contact op met uw arts. Met name als dit begint nadat u over bent gegaan van borst- naar flesvoeding, kan koemelkallergie de achterliggende oorzaak zijn.

 

Luchtwegen

Overige klachten

 Inschrijven voor het webinar

Veelgestelde vragen

 

FAQ

Nutricia dieetvoeding kan meegenomen worden naar het buitenland.

Wanneer de dieetvoeding mee gaat in het vliegtuig, houd er dan rekening mee dat het in het laadruim van het vliegtuig kan vriezen. Bevroren dieetvoeding kan na ontdooien veilig gebruikt worden, maar de smaak en structuur kunnen veranderd zijn. De vliegtuigmaatschappij heeft vaak een alternatieve oplossing, vraag dit bij de vliegtuigmaatschappij na. Daarnaast is het zinvol bij de vliegtuigmaatschappij na te vragen of er speciale reisdocumenten nodig zijn (bijv. voor ontheffing van overbagage). De behandelend arts kan indien gewenst een medische verklaring afgeven. Dit kan nodig zijn bij het reizen naar landen met een streng invoerbeleid.

Nutricia dieetvoeding is ook verkrijgbaar in het buitenland. Wilt u voor een specifiek land weten of onze voeding daar verkrijgbaar is? Neem dan contact op met Nutricia Medische Voedingsservice (0800 - 022 33 22). 

Dieetvoeding kan niet rechtstreeks bij Nutricia besteld worden. Dieetvoedingen zijn uitsluitend verkrijgbaar via de apotheek, thuiszorgwinkel of een facilitair bedrijf.

Als u niet meer weet waar eerder ontvangen dieetvoeding is besteld, kunt u contact opnemen met de zorgverzekeraar. Deze kan voor u nakijken waar de dieetvoeding eerder besteld is.

Doe mee met Nutricia Stap voor stap vooruit

  •  Webinar ‘Trouw aan therapie: Stap voor stap vooruit’
  •  Interactieve training Motiverende gesprekstechnieken
  •  ‘Stap voor stap vooruit’ startpakketten voor uw patiënten