Baby met diarree?

Diarree is een dunne, waterige ontlasting. Een andere naam voor diarree is buikloop. Dunne ontlasting komt bij baby’s en jonge kinderen vaak voor en het is soms lastig om diarree bij baby’s te herkennen. Na de geboorte hebben de meeste kinderen 4-5 zachte ontlastingen per dag. Kinderen met borstvoeding hebben meestal meer poepluiers dan kinderen met flesvoeding. Sommige baby’s hebben een poepluier na elke voeding, terwijl anderen slechts één poepluier per 2 tot 3 dagen hebben. Er is sprake van diarree als de ontlasting dun (waterig) is, qua kleur, geur en frequentie anders is dan normaal en uw kind meer dan 8 poepluiers op een dag heeft. Het is belangrijk dat u de ontlasting van uw baby goed in de gaten houdt.

Langdurige diarree bij baby’s moet stoppen

Diarree moet direct worden behandeld om risico op uitdroging te voorkomen, wat vooral bij pasgeborenen en jonge kinderen gevaarlijk is. Het is noodzakelijk snel vocht, zouten en mineralen weer aan te vullen. Als de toestand van uw kind niet na 24 uur verbetert, neem dan contact op met uw huisarts. Dit is vooral belangrijk als uw kind jonger is dan 2 jaar.

Oorzaak acute diarree bij uw baby

Acute diarree bij baby’s en kinderen is meestal gerelateerd aan een infectie. Meestal duurt diarree 1 of 2 dagen en gaat vaak weg zonder speciale behandeling. Diarree gaat soms samen met klachten, zoals misselijkheid, braken, koude rillingen, koorts of bloed in de ontlasting.

Oorzaak chronische diarree

Houdt diarree langer aan dan 14 dagen, dan is dat vaak een teken van een andere aandoening. Bijvoorbeeld een reactie op geneesmiddelen, darmaandoeningen of voedselallergieën, zoals koemelkallergie.