Als de klachten van uw kind verdwenen zijn, dan zal uw arts besluiten om uw kind een klein beetje koemelk te geven. Dit wordt een provocatietest genoemd. Komen de klachten weer terug? Pas dan weten u en uw arts zeker dat uw kind koemelkallergie heeft. Uw arts zal u dan adviseren om weer alle koemelkeiwit uit het dieet vanu of van uw kind te weg te laten.

Er zijn 2 manieren waarop de provocatietest kan worden uitgevoerd:

  • Open provocatietest
    u en uw arts weten dat uw kind een klein beetje gewone zuigelingenvoeding krijgt. Deze test volstaat als uw kind duidelijk waarneembare klachten heeft (zoals galbulten). Deze test is minder geschikt als uw kind minder specifieke klachten heeft zoals huilen, buikpijn, veranderd gedrag. Het zal dan voor zowel voor u als voor de arts moeilijk zijn om tijdens de provocatie de klachten onbevooroordeeld te bepalen.
  • Dubbelblinde provocatietest
    Tijdens een dubbelblinde provocatie krijgt uw kind 2 keer, op 2 verschillende dagen, een testvoeding te drinken;
  • de ene keer met een klein beetje koemelk,
  • de andere keer koemelkvrij.
    Beide voedingen zien er hetzelfde uit en smaken en ruiken hetzelfde. Op beide dagen worden de klachten van uw kind bijgehouden. U en uw arts weten dus niet wanneer uw kind de voeding met koemelkeiwit krijgt. Dit is de enige betrouwbare manier om vast te stellen of uw kind koemelkallergie heeft.