Als de achterliggende reden van huidkachten bij je kindje een allergie is, is een dieetaanpassing nodig. Alleen op die manier wordt de oorzaak aangepakt. Maar er zijn natuurlijk wel dingen die je zelf kunt doen om de symptomen bij je kleine wat te verlichten. Lees hieronder meer.

Eczeem

Als je kleine eczeemklachten heeft waarbij de huid rood is en opgezet, dan is het smeren met een vette crème extra belangrijk. Het liefst 2x per dag met een dikke zalf zonder parfum. Zo bescherm je het huidje tegen invloeden van buitenaf. Verder gelden de tips genoemd bij het geïrriteerd huidje ook in geval van eczeem. Probeer bij contacteczeem te voorkomen dat de huid van je kindje in aanraking komt met algemeen irriterende producten, zoals ruwe wol en synthetische vezels, zeep en wasmiddel. En vermijd contact met geparfumeerde producten en stoffen als chloor, oplosmiddelen en sigarettenrook.
Het kan ook nodig zijn om eczeemplekjes te behandelen met hormoonzalf. Deze zalf wordt dan voorgeschreven door de arts. Kenmerkend voor deze zalf is dat je er niet zomaar mee kunt stoppen, het moet afgebouwd worden. Je arts of apotheker vertelt je daar meer over.

Geirriteerd huidje

Heeft je baby last van een droog, geïrriteerd of jeukend huidje? Het smeren van een vette zalf kan de huid bescherming en verzachting bieden. Ook is het verstandig om je kleine niet te vaak in bad te doen, dit kan het huidje extra uitdrogen. Als je kindje begint te krabben bij een geïrriteerde huid, zorg er dan voor dat dit geen krassen op het huidje achterlaat. Bijvoorbeeld door de nageltjes goed kort te houden en bij het slapengaan sokken over de handjes te trekken.

Luieruitslag

Heeft je kleintje vaak dunne poepluiers door de koemelkallergie, verschoon de vieze luier dan zo snel mogelijk. Maak de billetjes bij voorkeur schoon met een lauwwarm washandje of met babydoekjes zonder alcohol en parfum. Zo voorkom je luieruitslag en huidirritatie bij de billetjes van je baby.

OOK BENIEUWD NAAR