Als de achterliggende reden van maag- en/of darmkachten bij je kindje een allergie is, is een dieetaanpassing nodig. Alleen op die manier wordt de oorzaak aangepakt. Maar er zijn natuurlijk wel dingen die je zelf kunt doen om de symptomen bij je kleine wat te verlichten. Lees hieronder meer.

Diarree

Een dunne poepluier heeft iedere baby wel eens. Maar als er sprake is van diarree is het belangrijk dat je kindje niet uitdroogt. Probeer daarom het vocht dat je baby verliest met de diarree, weer aan te vullen. Baby’s en kleine kinderen kun je extra borstvoeding of flesvoeding geven. Als de diarree langer aanhoudt, kun je in overleg met een arts speciale vloeistoffen met zout en suiker geven. Zo krijgt de baby het vocht, zout en suiker binnen die het met diarree verliest. Peuters die diarree hebben, kun je water, thee, bouillon en soep geven. Zorg naast het extra vocht voor voldoende vaste voeding in de vorm van bijvoorbeeld rijst, graanproducten, bananen, aardappels, gekookte wortelen of brood; deze voedingsmiddelen worden meestal goed verdragen bij diarree. Neem contact op met je (huis-)arts als je na 24 uur nog niet het gevoel hebt dat het beter gaat met je kindje. Dit is vooral belangrijk als je kindje jonger is dan 2 jaar.

Reflux

Heeft je kleine last van reflux (zure oprispingen) houd je kleine na het voeden dan minstens 30 minuten rechtop en leg je kleintje niet direct na het voeden op de rug. Het kan ook verlichting geven als je je baby tijdens en na het voeden de tijd geeft om een boertje te laten.

Spugen

Om spugen te verminderen kun je je kleintje het beste rechtop houden tijdens het voeden en kun je dezelfde tips toepassen als bij reflux. Geef ook liever kleine porties drinken dan grotere hoeveelheden en vermijd strakke kleding. Je kunt hier meer lezen over tips bij spugen.

Darmkrampjes

Bij darmkrampjes kun je met de beentjes van je kleintje fietsbewegingen maken of het buikje van je kleine masseren. Zo masseer je de darmen en kan er wat lucht ontsnappen uit het buikje. Dat lucht op!
Een warme kruik maken voor je kindje kan ook verlichting geven of hem/haar bij je dragen in een draagzak of -doek.

OOK BENIEUWD NAAR